mert ugrani jó!

Kérdések - Válaszok

Veszélyes?

Határozottan. Ugyanis függőséget okoz. Egyéb veszélyről nincs tudomásunk.

kedvet kaptál?

 

Mit kell magammal hoznom?

 • Magadat, és a kíváncsiságodat
 • Az utalványt, ha előre fizetett ugrásod van
 • Sportcipőt, amennyiben nem abban jössz.

kedvet kaptál?

 

Mikor kerülök sorra?

Mivel nagy helikopterből ugrunk, nem ti lesztek egyedül a fedélzeten. 25-29 fős csoportok szállnak fel egyszerre, ezekben a csoportokban gyakorlott ejtőernyősök, tanulók, oktatók, kíváncsiskodók és persze ti a tandemek.

A megérkezésed után derül ki, hogy mennyit kell még várnod mielőtt megkapnád az ugrófelszerelésed, és megmutatják mit kell tegyél ugrás közben (ne aggódj, nem lesz bonyolult)

A várakozási időt használd ki, fogyassz valamit a büfében, nézd meg a többiek földetérését.

kedvet kaptál?

 

Szemüvegben, kontaktlencsében ugorhatok?

Igen. Van olyan ugrószemüvegünk, amit a saját szemüveged fölé vehetsz fel, így jól fogsz látni.

Ha kontaktlencséd van, az sem akadály, sok ejtőernyős is visel kontaktlencsét.

kedvet kaptál?

 

Korhatár?

Ha már vagy legalább 140 cm magas, akkor szülői beleegyezéssel 18 éves kor alatt is ugorhatsz.

Felső korhatár nincs. Amíg kedvet érzel hozzá, akár 120 éves kor felett is kipróbálhatod az ugrást.

kedvet kaptál?

 

Milyen ruhát viseljek?

Kényelmes sportcipőt mindenképpen hozzál magaddal. Az ugráshoz viselt kezeslábast mi adjuk a helyszínen, az alatt rövid vagy hosszúnadrág, póló vagy ha fázós vagy pulcsi a legkényelmesebb.

kedvet kaptál?

 

Súlyhatár?

100 kg a hétköznap repülőből 90 kg. 

Ha 90 kg felett vagy, akkor fontos, hogy annyira fitt legyél, hogy fel tudd emelni a lábaidat vízszintes helyzetig hasizomból. Ez a leszállásnál fontos, hogy ne a tandempilótának kelljen a teljes súlyodat a lábaival felemelni, hogy a földetérésnél nehogy a lábaidban elakadjatok. Nézd meg a videókat, hogy értsd miről írok. :-)

kedvet kaptál?

 

Egészségügyi feltételek

Vannak olyan betegségek, mint például az epilepszia, szív és érrendszeri betegségek, csontritkulás, amikkel nem ajánlatos a tandemugrás.

A tandemugráshoz nem szükséges orvosi vizsgálat a tandemugráshoz, fontos, hogy a jelentkező őszintén, felelősségteljesen nyilatkozzon az egészségi állapotáról.

Ha náthás vagy az ugrás tervezett időpontjában, inkább kérj másik időpontot. Nem fogunk megharagudni, de hacsak nincs ebben korábbról gyakorlatod, lehet, hogy csúnyán bedugul a füled, ami sokái kellemetlenségeket okozhat. Ha csak kicsit vagy náthás, és feltétlenül aznap szeretnél ugrani, akkor orrcsepp, vagy orrspray használatát feltétlenül javasoljuk.

kedvet kaptál?

 

Fizetési lehetőségek

 • Ha időpontot szeretnél foglalni,  minden esetben előre kell fizetni. A jelentkezési lap kitöltése után bankkártyával tudsz fizetni, vagy e-mailben küldünk egy díjbekérőt, ami alapján tudsz átutalással fizetni, vagy egy OTP fiókban is befizetheted az összeget.
  Amikor befizetted, vagy átutaltad, utána küldjük a végszámlát, és a kinyomtatható utalványt, amit az ugráshoz hozni kell.
 • Az ugráshoz utólag kért kiegészítéseket, a helyszínen is tudod kifizetni:
  • Készpénzben Forintot tudunk elfogadni
  • Bankkártyával Forint összeget tudunk terhelni, az elfogadott kártyák: 
   • MasterCard
   • Maestro
   • VISA
   • VISA Electron
   • Vpay
   • American Express
   • JCB
   • Union Pay
   • OTP emblémával ellátott bankkártyák
 • Nálunk az ugrásodról minden esetben számlát kapsz. Nem dolgozunk, és nem dolgoztatunk feketén. Ezért is kerül annyiba az ugrás, amennyibe.

kedvet kaptál?

 

Online vitarendezési platform

Az Európai Bizottság létrehozott egy honlapot, amelybe a fogyasztók beregisztrálhatnak, így ezen keresztül lehetőségük nyílik arra, hogy online vásárláshoz kapcsolódó jogvitáikat ezen keresztül rendezzék egy kérelem kitöltésével, elkerülve a bírósági eljárást. Így a fogyasztók tudják érvényesíteni jogaikat anélkül, hogy például a távolság meggátolná őket ebben.

Ha Ön panaszt kíván tenni egy, az interneten vásárolt termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, és nem akar feltétlenül bírósághoz fordulni, igénybe veheti az online vitarendezés eszközét.

A portálon Ön és a kereskedő, akivel szemben panasszal élt, közösen kiválaszthatják a panasz kezelésével megbízni kívánt vitarendezési testületet. 
Az online vitarendezési platform itt érhető el: Online vitarendezés

kedvet kaptál?

Mikor lehet ugrani?

Az ejtőernyős szezonban időjárástól függően áprilistól akár október végéig lehet ugrani. 4000 m magasban átlagosan 26 fokkal van hidegebb, mint a földön. Vedd hozzá a szabadesés 180 km/órás sebességét, és már tudod is, miért nem viszünk ugrani télen.

Általában szombat-vasárnap van lehetőség tandemugrásra

Csak olyan napokon tudunk önfenntartóan dolgozni, amikor legalább 40 tandemutas, és jónéhány szóló ejtőernyős is tud ugrani, különben nem tudjuk kitermelni a működési költségeket.

Ezért vállalunk kizárólag hétvégére ugrásokat.

Ha ebben lesz változás, esetleg jövőre, az csak úgy lehetséges, hogy nálunk is lesz ismét kisgépes ugratás, ami alacsonyabb magasságot, és alig 4-5 fő háttérmunkáját igényli: ugrásvezető, ejtőernyős üzemszervező, tandempilóta, kamerás, vendégfogadó, videóvágó és persze egy pilóta is kell az ugráshoz, mikor közül sok olyan feladat van, amit nem tud ugyanaz az ember elvégezni.

A helikopteres üzemnél a helikoptert 2 vagy 3 fős személyzet vezeti, kell egy szerelő, egy mérnök és egy tankoló ember a kiszolgálásához, hoszteszből 4 vagy 5 dolgozik, tandempilótából 6-8 dolgozik, kamerásból szintén 4-6 a többi funkcióhoz elég 1-1 ember.

Mivel felszállásonként 25 főt viszünk fel, hogy a helikopter üzemelését ki tudjuk fizetni, ennyi ember kiszolgálásához kell egy takarítónő, és a grillbár is üzemel, ahol 3 vagy 4 fő dolgozik.

Ezt a stábot sajnos nincs esélyünk hétköznapra összehozni, így marad a szombat-vasárnap, amikor még kell az alkalmas időjárás is.

kedvet kaptál?

 

Mikor NEM lehet ugrani?

Amikor az időjárás ezt nem teszi lehetővé.

Nem ugrunk: 

 • esőben
 • ködben
 • nagyon erős szélben
 • zárt felhőzet esetén
 • közvetlen zivatarveszélyben

Az időjárás előrejelzéséhez mi is az interneten elérhető oldalakat használjuk, ahol érdemes nektek is körülnézni.

Amikor egyértelmű, hogy nem lesz alkalmas az időjárás, akkor előre lefújjuk az ugrásokat, és értesítést küldünk a megadott elérhetőségedre, hogy ne kelljen feleslegesen keresztülutazz az országon. Van, amikor az időjárás csak néhány órára romlik el, vagy váratlanul lesz alkalmatlan, ilyenkor sajnos mi sem tehetünk mást, mint várunk, hogy kijavuljon.

Nekünk fontos a vendégeink és a csapat biztonsága. Inkább nemet mondunk az ugrásra, mintsem kockáztassunk.

kedvet kaptál?

 

Jöhetnek kísérők a helikopterrel?

Sajnos nincs rá már lehetőség. Korábban volt, de nem találtatott eléggé biztonságosnak... (Mi van, ha ha valaki kiköti magát, feláll és kiugrik ejtőernyő nélkül?  Sajnos nem tudunk kísérőket és zárt ajtót biztosítani, így nincs már rá lehetőség

kedvet kaptál?

Lehet, hogy a földön fogok ülni???

Biztos nem A földön csak gyakorlott ejtőernyősök ülhetnek, akiknek a saját ejtőernyőjs hevederük beakasztható a földi biztonsági ővet helyettesítő hevederekbe. Az utasok minden esetben az üléseken kapnak helyet.

kedvet kaptál?

 

Tudunk egyszerre ugrani?

Általában igen, ha csak nem vagytok túl sokan. Egy felszállásban 4-6 tandem szokott lenni, néha van lehetőség többre is, de ezt előre nem tudjuk megígérni.

kedvet kaptál?

 

Ha többen megyünk elég egy kamerát kérni?

A földi tevékenységet, előkészületeket és a helikopter belsejében történteket meg tudja örökíteni egy kamerás. Viszont kiugrás után a tandemek olyan távolságra vannak egymástól, hogy csak egy utast tud egy kamerás elkíséreni. Így ha többen vagytok, érdemes mindenkinek külön videófelvételt kérnie.

kedvet kaptál?

 

Evés - ivás ugrás előtt

Lehetőleg ne üres gyomorral menjél el ugrani! Itt a helyszíne a grillbárban is tudsz fogyasztani valamit, ha elfelejtettél volna enni indulás előtt. Éhesen könnyen leesik a vércukorszint, és az nem kellemes. A tandemugrás közben nem lesz a torkodban a gyomrod, nem hasonlít a hullámvasúthoz, nem okoz émelygést, nem kell attól tartanod, hogy felkavarodik a gyomrod.

Alkoholos italt ne fogyassz az ugrást megelőző 8 órában.

kedvet kaptál?

 

Milyen magasról ugrunk?

Nálunk az összes ugrás 4000 m magasból, vagy kicsivel fölűle történik. A kisgépes ugrásoknál, azaz hétköznap, nincs lehetőség ilyen magasból ugrani, ilyenkor a repülőgép 3500 méterre emelkedik ugráshoz. 

kedvet kaptál?

 

Vihetek-e saját kamerát az ugráshoz?

Sajnos nem. Tiltja a szabályzat, hogy bármilyen tárgyat hozzon magával a tandemutas szabadesés közben. Természetesen, a földön, vagy a kísérőknek a helikopteren lehet használni bármilyen fényképezőgépet vagy videokamerát.

kedvet kaptál?

Fontos tudni!

A tandemugrás megvásárlásakor a teljesítés az utalvány átadása, nem pedig az ugrás végrehajtása.

Az utalvány az ugrásnál fizetéskor az adott fajta ugrásra teljes fizetésmentességet biztosít.
Az utalvány nem visszaváltható, kérésre egy alkalommal meghosszabbítjuk a lejáratát, másra átruházható, pénzre nem váltható

Aki úgy dönt, hogy nem kívánja felhasználni, szabad eladni, elajándékozni, de vissza nem vásároljuk.

Abban a nem várt esetben, hogyha mégis visszafizetésre kerül sor, az Artic Group Kft az eredeti fizetett összeg 5%-át költségtérítésként felszámíthatja.

Az ejtőernyőzés technikai sport. minden igyekezetünk ellenére előfordul, hogy nem sikerül a videófelvétel. Ilyenkor igyekszünk az esetleg rendelkezésre álló felvételekből egy emléket összerakni, és azt küldjük el. 

Pont ezért érdemes több kamerafelvételt is kérni (kézi, külső, panoráma) mert így kisebb az esély a hibára.

 

Tags: utalvány, csoportos ugrás, körülmények, zuhanási idő, tudnivalók